Folclorul românesc în lagărele de prizonierat din Germania Primului Război Mondial

 Institutul Arhiva de Folclor al Academiei Române a organizat marți un interesant seminar susținut de prof. Ion Taloș, pe tema: „Folclorul românesc în lagărele de prizonierat din Germania Primului Război Mondial (1916-1918)”, avându-l ca moderator pe acad. Mihai Bărbulescu, directorul Institutului. Profesorul Ion Taloș a abordat această temă acum, întrucât a considerat că suntem într-o perioadă în care nimeni nu se teme să vorbească despre război.

Ion Taloș, etnolog și autor român, a realizat cercetări într-o arhivă specială din Berlin, concepută de un profesor de engleză din Berlin în timpul Primului Război Mondial. Această arhivă, care nu a fost publicată până în ziua de astăzi, conține texte și cântece folclorice preluate de la prizonierii ținuți în aceste lagăre, fiind considerați inamici ai Puterilor Centrale. Textele folclorice românești au fost colectate din lagărele Chemnitz, Mannheim și Lamsdorf (astăzi, Łambinowice în Polonia). Rezultatele cercetărilor efectuate de Ion Taloș au fost prezentate într-un rezumat publicat în revista România Literară.

În cadrul cercetării sale, Ion Taloș l-a menționat pe Hermann Urtel, care a făcut parte din echipa de romaniști implicată în colectarea cântecelor și care a declarat, pe atunci, că nu a auzit nicăieri atât de multe bogății de cântece lirice, romanțe, povestiri, legende și cântece bisericești ca la români.

Este important de menționat că partea românească a acestei arhive a fost valorificată de Vasile Gh. Luța, profesor la Universitatea din Berlin, prin realizarea unui catalog al înregistrărilor, și de Elsa Ziehm, care a abordat subiectul în lucrarea sa de doctorat din 1939. Cu toate acestea, cercetătorii români nu au acordat până în prezent atenția cuvenită acestei arhive. Ion Taloș a subliniat că această arhivă este unică, deoarece conține materiale colectate direct de la bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, aflați în condiții extreme de prizonierat.

Profesorul Ion Taloș continuă să desfășoare cercetări în domeniul memorialistic, concentrându-se atât pe folclor, limbă, cât și pe istorie. El consideră că aceste aspecte trebuie să fie studiate împreună, fiind interconectate, și nu separat una de cealaltă. De asemenea, Ion Taloș a menționat că este surprinzător faptul că, până în prezent, nu există o etnologie a războiului în contextul României.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut