Rabla Local a luat startul. În trei săptămâni începe înscrierea persoanelor fizice

Primăria Baciu a fost gazda lansării programului Rabla Local, eveniment desfășurat vineri în prezența lui Barna Tánczos, ministrul Mediului și a lui Balázs János, primarul localității.

Amânat pentru începutul acestui an, programul Rabla Local dispune de fonduri de 240 milioane de lei, alocați din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, care acoperă 80% din finanțarea programului, diferența de 20% reprezentând contribuția autorităților locale. Prin acest program, care s-a desfășurat în faza pilot în municipiul Sfântu Gheorghe, se urmărește eliminarea din trafic a 100.000 de mașini vechi în acest an, alte 100.000 de autoturisme uzate urmând să fie casate prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

„Mă bucur să lansăm acest program din Cluj și mulțumesc administrației comunei Baciu pentru invitație, știu că autoritățile de aici sunt pregătite pentru începutul programului Rabla Local”, a afirmat ministrul Barna Tánczos, în deschiderea evenimentului. „Mulțumesc domnule ministru pentru oportunitatea de a participa la acestui program. Într-adevăr avem fonduri pentru a casa 300 de mașini uzate. În afară de componenta de mediu aș scoate în evidență și siguranța circulației, deoarece o mașină mai veche poate avea tot felul de defecțiuni mecanice care duc la accidente.”, a declarat Balázs János, primarul comunei Baciu.

Până în 28 aprilie, primăriile pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin aplicația informatică furnizată de Administrația Fondului pentru Mediu, care va livra primăriilor în avans fondurile solicitate. „Procesarea solicitărilor de la primării va dura 2-3 săptămâni, în funcție de numărul înscrierilor în program, iar cel târziu în trei săptămâni poate începe înscrierea persoanelor fizice”, a mai spus ministrul Mediului. Trebuie precizat că dacă o primărie nu este înscrisă în program, cetățenii din localitate nu pot accesa prima de casare în valoare de 3.000 lei, acordată pentru casarea unei mașini mai vechi de 15 ani, fără a avea obligația de a achiziționa o mașină nouă. Însă, beneficiarii nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 6.

Mii de rable vor dispărea de pe străzile din Cluj-Napoca

Deși primăriile trebuie să contribuie cu o finanțare de 20% din prima de casare, ceea ce ar putea fi dificil pentru localități cu fonduri reduse, ministrul Mediului se declară încrezător în succesul programului. ”Cu siguranță vor fi sute de autorități locale. Vor veni municipiile mari – Bucureștiul cu cele 6 sectoare, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc Sfântul Gheorghe. Vor fi probabil și comunități care nu vor considera importantă această măsură. Concret, în cazul Clujului sunt mii de solicitări deja. Am discutat cu primarul Boc, dânsul a alocat și fondurile, a pregătit și echipa care va derula programul”, a afirmat ministrul Mediului.

Ministerul Mediului nu taie din salarii

Întrebat dacă solicitarea premierului Ciucă de reducere a cheltuielilor din ministere va afecta Ministerul Mediului și, implicit, derularea programului Rabla Local, Barna Tánczos a afirmat că nu se fac tăieri din alocările pentru investiții și fondurile de salarii. ”Peste 75% din bugetul Ministerului Mediului este alocat pentru investiții, și din această componentă nu a trebuit să facem reduceri, pentru că aceasta a fost regula de bază. Un procent de 11,5% îl reprezintă salariile, a căror finanțare este asigurată până la sfârșitul anului. Nu am făcut reduceri nici din programele Administrației Fondului pentru Mediu. Reducerile pe care le-am făcut vizează cheltuieli de funcționare, bunuri și servicii.”

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut